Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πώς η πίστη σε ένα Θεό-Τιμωρό ευθύνεται για σοβαρές ψυχικές διαταραχές


Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε το 2013, αποκαλύπτει ότι εάν η αντίληψή σου περί Θεού είναι εκείνη ενός τσαντισμένου Θεού σπορέα ενοχών, αδίστακτου επιστάτη συνειδήσεων, τιμωρού και εκδικητή, τότε αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να εμφανίσεις κάποια στιγμή στη ζωή σου ορισμένα είδη ψυχικών διαταραχών.
Αναλύοντας παλαιότερη στατιστική έρευνα, η οποία διεξήχθη το 2010, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η αντίληψη που έχει ένα άτομο για το Θεό συνδέεται άρρηκτα με πέντε διαφορετικές συμπτωματολογίες ψυχιατρικής φύσης: γενικευμένη διαταραχή άγχους, κοινωνικό άγχος, παράνοια, εμμονοληψία και ιδεοψυχαναγκασμός.
Η ερευνητική ομάδα ψυχολόγων από το Marymount Manhattan College, η οποία ευθύνεται για τα πορίσματα της νέας μελέτης, κατέληξε στο ότι η πίστη σε ένα Θεό τιμωρό σχετίζεται στενά με την αύξηση και εντατικοποίηση των παραπάνω συμπτωμάτων.
Απεναντίας, η πίστη σε ένα καλόβουλο και αγαθό Θεό σχετίζεται με τη μείωση τεσσάρων εκ των πέντε συμπτωμάτων, ενώ η πίστη σε ένα αδιάφορο Θεό δεν σχετίζεται με κανένα σύμπτωμα.
Για το πλήρες κείμενο της έρευνας, μεταβείτε στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23572240?dopt=Abstract

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...