Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΠΙΣΤΗ: ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ




Η πίστη στο Θεό μεταξύ των άλλων ενεργεί και σαν φάρμακο στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου, κατά το αγιογραφικό , «φοβο τν Θεν κα κκλινε π παντς κακο,  τότε ασις σται τ σώματί σου»( Παρ. 3, 7-8 ).

Θεραπεία ασθενειών

Έγραψαν: «Η πίστη θεραπεύει και η επιστήμη μπορεί να το αποδείξει.
Ολοένα και περισσότερες ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με βαθειά θρησκευτική πίστη χαίρουν καλύτερης υγείας και μακροζωίας απ’ όσο οι λιγότερο θρησκευόμενοι συνομήλικοί τους» ( Νέα, 8.4.1999).
«Είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένο (λέει καθηγητής του Χάρβαρντ) ότι η θρησκευτική πίστη , (ιδιαίτερα , όταν ενεργοποιείται με την προσευχή) , προκαλεί αλλαγές στην εσωτερική χημεία του σώματος∙ αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα το ορμονικό μας σύστημα, ολόκληρη τη λειτουργία του οργανισμού, την καρδιακή λειτουργία, το νευρικό μας σύστημα, και τα ίδια μας τα κύτταρα∙ ενεργοποιεί μηχανισμούς καθοριστικούς για την βελτίωση της υγείας μας» ( Crash, Μάιος 1997 . Η πίστη σώζει, Μαρίας Παπαπαναγιώτου ) .
Μια στατιστική έδειξε , πως στην Αμερική σε 100.000 μη θρησκευόμενους ανθρώπους είχαμε 900 θανάτους. Ενώ σε 100.000 θρησκευόμενους ανθρώπους είχαμε 500!
Ρώτησαν τον Αμερικανό καρδιοχειρούργο γιατρό Lyle Damon Joyce:
-   Πιστεύεις , πως η πίστη στο Θεό συμβάλλει στην ανάρρωση του ασθενούς;
-   Βεβαιότατα! Όσιοι πιστεύουν στο Θεό μπαίνουν στο χειρουργείο με πολύ λιγότερο άγχος. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία!

Στον καρκίνο

Στην ογκολογική κλινική του περιφερειακού πανεπιστημίου Ηρακλείου Κρήτης εξετάσθηκε , κατά πόσο οι πάσχοντες  από την από την ανίατη αρρώστια πιστοί χριστιανοί είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση ( 95/150 ). Ποσοστό 60%. Οι άπιστοι: (17/55 ). Ποσοστό 30%.
Η ανωτέρω μελέτη ανακοινώθηκε στο 22ο Πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο ( Μάιος 1996 ) και έγινε αποδεκτή από τα μέλη του.
Γνωρίζω περίπτωση 72χρονης μοναχής , από μοναστήρι της Ηπείρου, που τον Φεβρουάριο ( 2007 ) χειρουργήθηκε από καρκίνο σε Αθηναϊκό νοσοκομείο.
Όταν την «άνοιξαν» , διεπιστώθη, πως η κοιλιακή της χώρα ήταν διάσπαρτη από καρκίνο, Οι γιατροί της έδωσαν ένα μήνα ζωή.
Η μοναχή πήγε στο μοναστήρι της, «ας γίνει (είπε) το θέλημα του Κυρίου», και συνέχισε την ασκητική- πνευματική της ζωή. Σήμερα (Οκτώβριος 2007 )  που, γράφονται οι γραμμές αυτές, η γερόντισσα –μοναχή «ζει και βασιλεύει», χωρίς χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες!
Το σπουδαιότερο: Ακολουθεί κατά γράμμα το κοπιαστικό πρόγραμμα του μοναστηριού∙ αγρυπνίες (καθημερινή έγερση πριν από τις τέσσερις το πρωί! ) , και αυστηρές νηστείες ! Καθόλου κρέας! Δευτέρα- Τετάρτη-Παρασκευή χωρίς λάδι, επίσης όλη τη Μ. Τεσσαρακοστή, καθώς επίσης και όλο το δεκαπενταύγουστο!
Θαύμα; Επίδραση της πίστεώς της ; Είτε το ένα , είτε το άλλο, η ουσία είναι μία: Η πίστη στον Χριστό είναι φάρμακο!

Πίστη και ψυχασθένειες

«Πάω στην Εκκλησία για να μην πάω στο τρελλοκομείο»
 ( Γ. Πεντζίκης ).
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Θεσ/νίκης κ. Σταύρος Μπαλογιάννης , νευρολόγος- ψυχίατρος, για κάθε περίπτωση ψυχασθένειας, ακόμα και της σχιζοφρένειας, ορίζει ως βασικό συντελεστή θεραπείας τους την πίστη στον Χριστό και τη βοήθεια του ιερέα
 ( Διάβασις δια Της ψυχολογίας, έκδ. Πουρναρά,
Θεσ/ νίκη , σελ. 8 και 110-274 ) .

Οι νευρώσεις

Στατιστική που έγινε στην Αμερική , έδειξε: Όσοι πηγαίνουν στην Εκκλησία και ζουν σύμφωνα με τις εντολές της, ένα 2% πάσχει από νευρώσεις! Ενώ όσοι είναι εκτός της Εκκλησίας πάσχει 32, 6 %!
«Είσαι ευτυχής , που οδηγείς ανθρώπους στον Θεό. Διότι η πίστη θεραπεύει τη νεύρωση», έγραφε ο Σ. Φρόυντ σε φίλο του ιερέα.
Και όμως, οι άνθρωποι, «αντί να πάνε στον ιερέα, πάνε στον ψυχίατρο» ( Γιούνγκ ) ( Ι.Κ. Κορναράκη, Η νεύρωσις ως Αδαμικόν «πλέγμα», Θεσ/νίκη 1977, σελ. 80 ) .


Από το βιβλίο: «ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΗΡΕΜΑ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ»
ΑΡΧ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Π. ΜΠΑΚΟΓΙΆΝΝΗ
Έκδοση Ε΄
Εμπλουτισμένη και βελτιωμένη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΗΝΑ , ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008


Νώτη Γεωργία


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...