Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Εικόνα και γραφή, η ελληνική παρουσία στην Μεσσίνα από τον Μεσαίωνα μέχρι την σύγχρονη εποχή» και φιλοξενείται στο Μουσείο της περιφέρειας της Σικελίας, που βρίσκεται στην πόλη.
Πρόκειται για σαράντα μία εικόνες που είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα μετά τον φονικό σεισμό του 1908, ο οποίος κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μεσσίνα. Με το ανελέητο χτύπημα του Εγκέλαδου κατέρρευσε και ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, όπου είχαν εκτεθεί επί σχεδόν τρεις αιώνες οι πολύτιμες αυτές εικόνες. Η ελληνική κοινότητα της σικελικής αυτής πόλης, που ήταν από τις πιο δραστήριες της Κάτω Ιταλίας, αποφάσισε να μεταφερθεί μόνιμα, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στην Ελλάδα.
Θέματα των σαράντα ενός βυζαντινών εικόνων, μεταξύ των άλλων, είναι ο Παντοκράτωρ, η Οδηγήτρια, η Αγία Αικατερίνη και η Γέννηση του Σωτήρος.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία της περιφέρειας της Σικελίας, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, του υπουργείου Πολιτισμού και του ιδρύματος Federico II. Καθοριστικής σημασίας, όμως, ήταν και η δραστηριοποίηση μελών της ελληνικής κοινότητας του Στενού της Σικελίας, όπως του καθηγητή Ντανιέλε Μακρί.
Από τις 26 Μαΐου την έκθεση «Εικόνα και Γραφή» θα μπορέσουν να επισκεφθούν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Σικελίας, Παλέρμο, στo μέγαρο της περιφέρειας «Παλάτσο Ντέι Νορμάννι».
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου