Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Oι … φιέστες με Oμπάμα και Μπαρόζο στο Άγιο Όρος πυροδοτούν τους αγιορείτες!


του Γιώργου Θεοχάρη

Τα μεγαλεπήβολα σχεδία της κυβέρνησης: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα στο Άγιο Όρος ''Το Άγιον Όρος είναι η ψυχή μας'', δηλώνει την ίδια ώρα στη Realnews ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας. Αλλά μέχρι τώρα η πολιτεία δεν έχει αποδείξει το παραπάνω καθώς τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει το Πανορθόδοξο μοναστικό κέντρο.

Έντονη δυσαρέσκεια σε μερίδα των Αγιορειτών Μονών προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να προσκληθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, κ. Μπαράκ Ομπάμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κ. Μπαρόζο, και αρχηγοί δυτικών κρατών της Ευρωπαϊκής ένωσης στο Άγιο Όρος.

Πολλοί Αγιορείτες εκφράζουν την αντίθεση τους για τις εορταστικές εκδηλώσεις που επιθυμούν να διοργανωθούν στο Άγιο Όρος με αφορμή την επέτειο της ενσωμάτωσης του Αθωνικής Πολιτείας στην ελληνική επικράτεια.

Καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσεως πολλοί καταφεύγουν στην Άγιο Όρος για να λάβουν μία μικρή ευλογία παρηγοριά και βοήθεια και την ίδια ώρα ο Άθωνας δεν μπορεί να προσφέρεται για φιέστες Το κλίμα ανάμεσα σε Αγιορείτες και Ελληνική πολιτεία δείχνει να είναι πολύ βαρύ καθώς οι κυβερνώντες αποφασίζουν και …διατάζουν.


Εντύπωση προκαλεί στους εν λόγω Αγιορείτες η πιθανή έλευση εκατοντάδων ανδρών ασφαλείας διαφόρων άλλων μέσων επιτηρήσεως και αστυνομικών δυνάμεων οι οποίοι κυριολεκτικά θα κατακλύσουν την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές αλλά και άλλες Αγιορείτικες Μονές.

Με αποτέλεσμα οι εορταστικές εκδηλώσεις , εάν τελικώς γίνουν θα καταλήξουν στην προβολή μιας ανούσιας και κοσμικής (‘όπως λένε οι Αγιορείτες) εορτής και όχι στην ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν το Άγιο Ορος εδώ και πενήντα χρόνια.

Το Άγιο όρος ενσωματώθηκε στην Ελληνική πολιτεία το 1923. Αμέσως μετά ψηφίστηκε ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Όρους στον οποίο δίνονται φορολογικά και τελωνιακά προνόμια στους μοναχούς, γεγονός το οποίο τα τελευταία χρόνια η ελληνική πολιτεία σχεδόν έχει καταργήσει.

Αποτέλεσμα;

Ενώ το Άγιο όρος παραχώρησε 1.200.000 στρέμματα αγροτολιβαδικών εκτάσεων σε εκτός Αγίου Όρους περιοχές της Ελλάδας, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ,σήμερα να υπάρχει εγκατάλειψη του Αγίου Όρους από την ελληνική πολιτεία σε πολλούς τομείς με πρώτη την εξαντλητική φορολόγηση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έκτος από την ανακοίνωση ενός μέρους κτιριακών εγκαταστάσεων οι Μονές να μην μπορούν πλέον να ανταποκρίνεται στην ανάγκη της εξασφάλισης των δαπανών για την φιλοξενία των προσκυνητών .

Σημειωτέον , ότι στο Άγιο Όρος διανυκτερεύουν καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου στις Μονές και στα κελιά του Αγίου Όρους περίπου 400.000 επισκέπτες.

Τα οφέλη από την ελληνική πολιτεία;

Το καλοκαίρι του περασμένου έτους κάηκαν στην βόρεια πλευρά του Αγίου Όρους περίπου 45.000 στρέμματα, μεταξύ των οποίων αμπελώνες, ελαιώνες και τόνοι ξυλείας.

Η ανταπόκριση του κράτους;

Ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας που δόθηκαν για έργα αντιπυρικής ασφαλείας.

Το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους; Βρίσκεται σε κατάσταση της δεκαετίας του ’50-60(Τότε που ανοίχτηκαν)

Αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο; Μηδέν.

Τα γραφικά καλντερίμια του Αγίου Όρους έχουν εγκαταλειφθεί και κανείς δεν μπορεί να τα πλησιάσει.

Όλοι οι ΟΤΑ στην ΕΛΛΑΔΑ ούτε φορολογούνται αλλά και λαμβάνουν σωρεία χρηματοδοτήσεων .

Τα κειμήλια και αρχεία στο Άγιο Όρος; Είναι στοιβαγμένα στους Πύργους γεμάτους εργασία.

Προσπάθειες που έγιναν για να αναδεχθούν βρήκαν κλειστές πόρτες στα ελληνικά υπουργεία.

Ο κ. Αβραμόπουλος όπου στο υπουργεία στο οποίο υπάγεται πολιτικά το Άγιο Όρος τι έχει να πει για τις προτεινόμενες από τη κυβέρνηση εορτές;

agioritikovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...