Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Μονή Οσίου Δαβίδ-Εύβοια


Στους πρόποδες του όρους Καβαλάρης σε υψόμετρο 927 μέτρα, και σε απόσταση 20 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Λίμνης και 15 χλμ. από τις Ροβιές βρίσκεται η ανδρική μονή του Οσίου Δαβίδ αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. 

Στο ναό φυλάσσονται τα θαυματουργά οστά του οσίου Δαβίδ , το θυμιατό και το πετραχήλι του καθώς και άλλα κειμήλια.
Στα νότια της Μονής, υπάρχει το "Ασκητήριο" του Οσίου Δαβίδ, μια μικρή σπηλιά μέσα σε ένα βράχο, και το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Εκτός του αυλίου χώρου υπάρχουν πολλά εκκλησάκια στη μνήμη διάφορων Αγίων.

Ενδιαφέρον είναι το υπόγειο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων το οποίο είναι ζωγραφισμένο με θαυμάσιες αγιογραφίες του 17ου αιώνα και το οποίο στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό.
Στη μονή σώζεται επίσης χειρόγραφο δανειστήριον του Αγγελή Γοβιού, ο οποίος δανείσθηκε 1.000 γρόσια από τη μονή, για την επανάσταση του 1821. Στο δανειστήριον αυτό ο στρατηγός Αγγελής Γοβιός και οι επαναστάτες Λιμνιώτες ευχαριστούν τον ηγούμενο Ιωακείμ και τη μονή για την οικονομική και τη γενικότερη συμβολή τους στον ιερό αγώνα. Η βοήθεια αυτή στάθηκε και η αιτία που οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι, το οποίο ανακαινίσθηκε το 1877. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βόρεια της μονής βρίσκεται το "Αγιονέρι". Κατά την παράδοση, ο Όσιος Δαβίδ χτυπώντας τον βράχο με το ραβδί του ανεβλήθη ιαματικό νερό.Η Μονή γιορτάζει στις 6 Αυγούστου και την 1η Νοεμβρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...