Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Αξιοποίηση εξπρές ακινήτων της Εκκλησίας

«Δώρο» στην Εκκλησία τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της με τη χρήση των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), δηλαδή την ταχύτερη εκμετάλλευσή τους με ειδικούς, ευνοϊκούς όρους, δίνει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ημερησίας» στο νομοσχέδιο - σκούπα που θα κατατεθεί σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται ξεχωριστό άρθρο για την εκκλησιαστική περιουσία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 71 προβλέπεται ότι τα ιδιόκτητα ακίνητα καθώς και τα ακίνητα που τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα διακατοχής ή τη διαχείρισή τους, μπορούν να αξιοποιηθούν με χρήση του εργαλείου των ΕΣΧΑΔΑ. Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία ή εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα θα υποβάλλουν αίτηση και μελέτες για την αξιοποίηση των σχετικών ακινήτων τα οποία θα έχουν ουσιαστικά το ίδιο καθεστώς με τα δημόσια ακίνητα. Δηλαδή ειδικούς όρους δόμησης, ειδικότερες χρήσεις γης που επιτρέπονται στην έκταση, ειδικές ζώνες προστασίας και ελέγχου.
Με Π.Δ. θα μπορούν να γίνονται τροποποιήσεις σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια καθώς και να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και όροι - περιορισμοί δόμησης, ακόμη και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες όρους και τον ΓΟΚ για να επιτυγχάνεται ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης.
Η ρύθμιση ουσιαστικά «φωτογραφίζει» ακίνητα - φιλέτα της Εκκλησίας με πρώτο το οικόπεδο 85 στρεμμάτων που διαθέτει στο Μικρό Καβούρι, το οποίο γειτνιάζει με την έκταση των 315 στρεμμάτων που ανήκουν σε Αστέρα Βουλιαγμένης και ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία έχουν βγει σε διεθνή διαγωνισμό. Πλέον, ο επενδυτής που θα κερδίσει το διαγωνισμό για τον Αστέρα θα μπορέσει να διαπραγματευτεί και με την Εκκλησία για το ακίνητό της ώστε να δημιουργήσει ένα τεράστιο τουριστικό - ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Ωστόσο, τα «ιερά» ακίνητα εκτιμώνται σε περισσότερα από 800 (χωρίς να υπολογίζεται η περιουσία μητροπόλεων, μοναστηριών κ.λπ.) με συνολική έκταση άνω του 1,3 εκατ. στρεμμάτων. Από αυτά τα 80 βρίσκονται από το Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη και η αξία τους ξεπερνά το 1,5 δισ. Παράλληλα, η Εκκλησία διαθέτει 732.000 στρεμ. Βοσκότοπους, 367.000 στρεμ. Δασικές εκτάσεις, 189.00 στρεμ. Γεωργικές εκτάσεις, ενώ έχει νησιά και βραχονησίδες.
Με τη χρήση ειδικών όρων αξιοποίησης η Εκκλησία αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα και αυξάνει σημαντικά την αξία της περιουσίας της.
Εν τω μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα, στο άρθρο 72, ξεκαθαρίζουν ορισμένα νομικά ζητήματα ώστε να προχωρήσει χωρίς πρόβλημα ο διαγωνισμός για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Επιτρέπεται στην Εθνική Τράπεζα που διαθέτει το ακίνητο 190 στρμ., να μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην Αστήρ Βουλιαγμένης, να παύσουν οι υποχρεώσεις της Αστήρ και να επέλθει οποιαδήποτε τροποποίηση της σύμβασης κριθεί απαραίτητη ώστε να διευκολυνθεί η αξιοποίηση του ακινήτου, από κοινού με τα 115 στρμ. που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Η ΕΤΕ παραιτείται από την επικαρπία της έκτασης, αλλά και από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της. Τέλος, εισάγεται η δυνατότητα εκπόνησης κοινού ΕΣΧΑΔΑ για τα δύο ακίνητα (της ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ). Ετσι, ο ιδιώτης επενδυτής θα πάρει «καθαρή» την εταιρεία, χωρίς νομικές εμπλοκές δηλαδή και θα την αξιοποιήσει με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπουν τα ΕΣΧΑΔΑ.
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης της έκτασης των 110 στρεμμάτων στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς και έκτασης 800 στρεμμάτων των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών - Καλλίδρομου, έκαναν κάτοικοι των δήμων Βούλας - Βουλιαγμένης - Βάρκιζας και Λαμίας.

 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113059196

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...