Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Συνεργασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ελλάδας και Βουλγαρίας



Η συνεργασία των δύο Εκκλησιών στα προσκυνηματικά ταξίδια βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου στη Σόφια.


«Σήμερα ζούμε σε μια εποχή απομονωτισμού. Ο άνθρωπος αισθάνεται μόνος του και χρειάζεται να βρει το δρόμο για τη συνάντηση. Τη συνάντηση με τον άλλο άνθρωπο ώστε να συμπληρώσει το κενό. Πιστεύουμε, ότι όταν μια τέτοια συνάντηση έχει τα στοιχεία του πολιτισμού, είναι πολύ καλύτερη η βάση για να στηθεί αυτή η σχέση».
Με τον παραπάνω τρόπο αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος στη φιλοσοφία της πρωτοβουλίας της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας για συνεργασία με την Εκκλησία της Βουλγαρίας στα προσκυνηματικά ταξίδια, που παρουσιάστηκε, σήμερα, Παρασκευή, στο βουλγαρικό και ξένο Τύπο, στη Σόφια.
«Είμαστε δύο γειτονικοί λαοί στα Βαλκάνια και χρειάζεται πολλές φορές να ξεπερνάμε ακόμα και τις πολιτικές των πολιτικών και να μένουμε οι λαοί ενωμένοι. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια οικογένεια που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπου πιο πολλά πράγματα μας ενώνουν και πολύ λιγότερα μας χωρίζουν. Η Εκκλησία της Ελλάδος μου έχει αναθέσει να διοργανώσω την προσκηνυματική σχέση των λαών. Δεν έχουμε, βέβαια, καμία πρόθεση να αναλαμβάνουμε το έργο 'τουριστικών πρακτόρων', ούτε να ρυθμίζουμε πού θα πάει ο καθένας, ποιο ξενοδοχείο θα πάρει, ποιο τόπο επίσκεψης θα διαλέξει. Εμείς θέλουμε να δείξουμε, ότι στους τόπους μας και εδώ, και στην Ελλάδα, και αλλού υπάρχον σημεία και μέρη που πρέπει να τα επισκεφτούμε. Ενώ προβάλλουμε, παράλληλα - αλλά και από κοινού με τις κυβερνήσεις - τα εκκλησιαστικά μνημεία (που είναι και πολιτιστικά, στις περισσότερες περιπτώσεις) αλλά και τα άλλα καλά που έχει ένας τόπος, όπως είναι στην Ελλάδα ο ήλιος, η θάλασσα, η ζεστή φιλοξενία και τα μνημεία πολιτισμού. Με την πρωτοβουλία της αυτή, η Εκκλησία αποβλέπει στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών, αποβλέπει στην αλληλογνωρημία, στην προβολή και την ανάδειξη των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)» πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.
Ο μητροπολίτης Δωδώνης συναντήθηκε, σήμερα, με τον προκαθήμενο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Νεόφυτο και αρμόδιους παράγοντες της βουλγαρικής Ιεράς Συνόδου, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των προσκυνηματικών περιηγήσεων. Η βουλγαρική πλευρά έδειξε ενδιαφέρον για την πρόταση της ελληνικής Εκκλησίας για υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας, η οποία θα συζητηθεί στο εγγύς μέλλον σε συνεδρίαση της βουλγαρικής Ιεράς Συνόδου, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Νεόφυτος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Χρυσόστομος εξήγησε, ότι η πρωτοβουλία της ελληνικής Εκκλησίας για ενεργή συνεργασία των Εκκλησιών στην υποστήριξη των προσκυνηματικών ταξιδιών, η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, δεν απευθύνεται μόνο στις ορθόδοξες χώρες, αλλά σε πολύ ευρύτερους ορίζοντες. Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το επικείμενο ταξίδι αντιπροσωπείας της ελληνικής Ιεράς Συνόδου στην Κίνα, εντός του Ιουνίου.
Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Βουλγαρία, ο μητροπολίτης Δωδώνης είχε, επίσης, συναντήσεις με τη δήμαρχο της Σόφιας Ιορδάνκα Φαντάκοβα καθώς και με αρμόδιους παράγοντες του βουλγαρικού υπουργείου Πολιτισμού, ενώ επισκέφτηκε και την ιστορική Μονή της Ρίλα.
Πηγή: AMΠE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...