Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μηνύματα ενότητας από τον Πατριάρχη Κύριλλο


Στους μακραίωνους δεσμούς των δύο Εκκλησιών αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από άμβωνος, κατά το συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.

«Μας συνδέουν κοινές ιστορικές μνήμες και κοινοί αγώνες και επιπλέον, μας ενώνουν η μυστηριακή ζωή και η κοινή μαρτυρία κατά την εκπλήρωση της αποστολής μας στον σύγχρονο κόσμο» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος επισημαίνοντας ότι «η οικοδόμηση της ενότητος της Εκκλησίας δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά επιβεβαιώνεται μέσα στην εμπειρία του εκκλησιαστικού Σώματος. Είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και του διαρκούς αγώνος της εκκλησιαστικής κοινότητος».

Σημείωσε δε πως «παρά τη διοικητική κατάτμηση, η Ορθοδοξία παραμένει ενωμένη με την κοινή πίστη και με τον ιερό αυτόν σύνδεσμο της ειρήνης και της εν Χριστώ αγάπης. Μολονότι κάθε μία από τις τοπικές Εκκλησίες διατηρεί τις δικές της ιδιαιτερότητες, όλες μαζί συναποτελούν τα ζωντανά μέλη ενός ενιαίου Σώματος, το οποίο συγκροτείται ευχαριστιακά με την έμπρακτη πίστη «εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν κοινότητα».

Στην αντιφώνησή του, ο Ρώσος Πατριάρχης σημείωσε ότι «σήμερα λαοί πολλών χωρών με μακραίωνη ιστορία του χριστιανισμού αντιμετωπίζουν μια πολύ σοβαρή πολιτιστική πρόκληση: να ζουν με τον Θεό ή χωρίς Αυτόν, να δεχθούν ως κανόνα την άρση παντός ηθικού περιορισμού ή να έχουν ως γνώμονα την ανατεθείσα υπό Αυτού σε μας ευθύνη του λόγου και των πράξεων, των ψηφιζομένων νόμων και γενικώς της κατευθύνσεως της ζωής».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος επισήμανε ότι «υπό αυτές τις περιστάσεις αναδεικνύεται ιδιαιτέρως ο ρόλος της Εκκλησίας», ενώ αναφέρθηκε στην κοινή πίστη των δύο λαών υπογραμμίζοντας πως «παρά τις διαφορές γλώσσης, εθίμων και ακόμα τινές τελετουργικές λεπτομέρειες, έχουμε ένα πάρα πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο ενοποιητικό στοιχείο και αυτό είναι της αγάπης μας προς τον Θεό, της εν πίστει ζωής μας, της κοινής προοπτικής της αιωνιότητος, η οποία μας ενδυναμώνει στον πνευματικό μας αγώνα και κατευθύνει το έργο μας».

Το «παρών» στον Άγιο Παντελεήμονα έδωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και πλήθος πιστών.

Στις 5 το απόγευμα ο Πατριάρχης Κύριλλος θα παραδώσει αποτμήματα ιερών λειψάνων των οσίων Σεραφείμ του Σάρωφ και Ματρώνης στον Ναό Παναγίας Σουμελά της Μητρόπολης Ιλίου, ενώ ακολούθως θα επισκεφθεί τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

Τη Δευτέρα, ο προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος όπου και θα ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας στις 7 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...