Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Προσκύνημα στο Άγιον Όρος με διπλωματικό άρωμα

Φωτογραφία για 3201 - Προσκύνημα στο Άγιον Όρος με διπλωματικό άρωμα
ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΦΑΚΑΛΗ

Η διαδοχή του 95χρονου Ουκρανού ηγουμένου Ιερεμία στη μονή Αγίου Παντελεήμονα (Ρωσική) του Αγίου Ορους φέρνει για πρώτη φορά και επίσημα τη Δευτέρα στη Μακεδονία το σημερινό προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας Κύριλλο, ανάβοντας για τα καλά το διπλωματικό παιχνίδι.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσει από αύριο τετραήμερη εθιμοτυπική και προσκυνηματική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, το Αγιον Ορος και τη Βέροια. Ανεπίσημα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής», έρχεται για να εξασφαλίσει, διά της διπλωματικής οδού, την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση και την Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους, της υποψηφιότητας και Ρώσου ηγουμένου, όταν τεθεί και επίσημα θέμα διαδοχής του υπερήλικα ηγουμένου Ιερεμία στο Ρωσικό μοναστήρι.

Επίσκεψη στο Αγιον Ορος

Την Τρίτη το πρωί, ο Πατριάρχης Μόσχας θα φτάσει στην Ουρανούπολη. Από κει θα περάσει με το καραβάκι στην Αθωνική Πολιτεία, όπου και θα παραμείνει τρεις μέρες. Ηγούμενοι, αντιπρόσωποι των είκοσι μονών του Αγίου Ορους και μέλη της Ιεράς Κοινότητας και της Ιεράς Επιστασίας θα υποδεχτούν τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας με κωδωνοκρουσίες και ψαλμούς, ενώ αμέσως μετά θα τελεστεί δοξολογία, σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό. Ο Πατριάρχης Κύριλλος θα καταλύσει στη μονή Παντελεήμονος, το σπουδαιότερο κέντρο ρωσικού μοναχισμού στο Αγιον Ορος.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1765, βρισκόταν για πολλά χρόνια υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ενώ αποτελεί ακόμη και σήμερα θρύλο για τους Ρώσους προσκυνητές. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία απώλεσε την κυριαρχία της μονής και η διοίκησή της πέρασε στους πλειοψηφούντες Ουκρανούς. Η προχωρημένη ηλικία του Ουκρανού ηγουμένου Ιερεμία έχει πυροδοτήσει τα τελευταία χρόνια τη μάχη της διαδοχής. Οι Ρώσοι προκρίνουν μια λύση διαρχίας με τη συνύπαρξη δύο ηγουμένων, ενός Ουκρανού και ενός ρωσικής καταγωγής, πρόταση την οποία απορρίπτει το Κίεβο. Το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ρώσοι για τη μονή αποδεικνύεται και από τις τρεις επισκέψεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αγιον Ορος.

Συνάντηση με Εφραίμ

Πέρα από τη μονή Παντελεήμονος, ο Πατριάρχης Κύριλλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΑτΚ», θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το πολύ καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Εξάλλου, ο Πατριάρχης Ρωσίας, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είχε ζητήσει επίμονα την αποφυλάκιση του Εφραίμ, δηλώνοντας ότι «διατελεί εν απορία η προφυλάκιση του ηγουμένου». Η συνάντησή τους αποκτά ακόμη πιο ιδιαίτερο συμβολισμό, δεδομένων και των δύο δικαστηρίων που εκκρεμούν εις βάρος του Εφραίμ για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου.

Προσκύνημα στη Σκήτη Αγίου Ανδρέα

Ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφτεί και τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, η οποία ανήκει στη μονή Βατοπεδίου και βρίσκεται 500 μ. από τις Καρυές. Αφού περιηγηθεί στην περιοχή και προσκυνήσει, θα δει τους θησαυρούς και τα χρυσά νομίσματα από τις συνεισφορές των βασιλέων.

Συνάντηση Κυρίλλου - Ανθιμου

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Πατριάρχης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τη συνοδεία του θα καταλύσει στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας», συμφερόντων του Ελληνα ομογενούς επιχειρηματία από τη Ρωσία Ιβάν Σαββίδη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας αναμένεται να συναντηθεί με το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο και να παρακολουθήσει τη δοξολογία στο ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφτεί τους ναούς Της Του Θεού Σοφίας και Αγίου Δημητρίου. Το βράδυ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, φορέων και προσωπικοτήτων της πόλης.

Βήμα Αποστόλου Παύλου

Το πυκνό πρόγραμμα του Πατριάρχη Μόσχας περιλαμβάνει επίσκεψη και στη Βέροια την Παρασκευή, τελευταία μέρα παραμονής του στην Ελλάδα. Το πρωί της ίδιας μέρας θα επισκεφτεί τη μητρόπολη Βέροιας, όπου και θα συναντηθεί με το μητροπολίτη Παντελεήμονα. Οι δυο τους θα επισκεφτούν το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

http://www.agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...