Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και θεωρίες συνομωσίας

9
Φωτογραφία για Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και θεωρίες συνομωσίας
Πόσο ισχυρή είναι πλέον η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ; Η λίστα των συμμετεχόντων, η απουσία εκπροσώπων από τις BRIC (αρχικά των Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) και η προσκόλληση στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τι έχει αλλάξει με τα χρόνια και πόσο ευσταθούν οι... θεωρίες συνωμοσίας.



Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, η γνωστή συγκέντρωση των ισχυρών - και πάλαι ποτέ ισχυρών- του δυτικού κόσμου ξεκινά το ετήσιο συνέδριό της αυτή την εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο spa στο Γουότφορντ, μία μικρή πόλη λίγο έξω από το Λονδίνο. Το Γουότφορντ συχνά παραβλέπεται συγκριτικά με τις πολυτελείς ευρωπαϊκές πόλεις. Κι αυτό παρά τη γειτνίασή του με το Πίνερ, το Ρίκμανσγουόρθ και τον αυτοκινητόδρομο Μ25. Αυτό το αποκλειστικό στάτους όμως, μπορεί να εξασφαλίζεται με την επιλογή του Grove Hotel για τη πολύκροτη συνάντηση ανθρώπων που, σύμφωνα με τους υπέρμαχους των θεωριών συνωμοσίας, είναι οι μυστικοί κυρίαρχοι του κόσμου.

Η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου αναφέρει ότι η ιστορία της περιοχής πηγαίνει πίσω στο 7.000 π.Χ, «όταν ο άνθρωπος πάτησε πρώτη φορά το πόδι στου στην περιοχή». Δεν είναι όμως, όλοι εντυπωσιασμένοι. Το TripAdvisor αναφέρει ότι οι παροχές του ξενοδοχείου είναι προϊστορικές και το room service σαφώς μη φιλικό.

Η ίδια η Λέσχη, που πήρε το όνομά της από το ξενοδοχείο όπου έγινε η πρώτη συνάντηση των μελών της, ουσιαστικά αποτελεί αναδρομή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Είναι μία συνάντηση αφοσιωμένων Ατλαντιστών (που μάχονται υπέρ της συνεργασίας Ευρώπης με τα κράτη της Βορείου Αμερικής) οι οποίοι συζητούν τα μεγάλα θέματα των ημερών.

Η μυστικότητα των συναντήσεων και τα φημισμένα ονόματα των συμμετεχόντων - κυρίως τραπεζίτες, ηγέτες της επιχειρηματικής σκηνής και της πολιτικής – ενισχύουν την παράνοια ενάντια σε αυτή την απατηλή εξουσία. Είχε μάλιστα λεχθεί ότι ο Γερουσιαστής John Eswards εξασφάλισε το χρίσμα ως υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών σε συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ αν και έκτοτε, η καριέρα του δεν αποτελεί τη μεγαλύτερη μαρτυρία της σφαιρικής ισχύος της Λέσχης.

Στη φετινή συνάντηση των μυστικών ηγετών του κόσμου περιλαμβάνονται οι George Osborne, Shirley Williams και η Πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας. Υπάρχει σημαντική έλλειψη των Γερμανών πολιτικών, αλλά ισχυρή αμερικανική παρουσία όπως Henry Kissinger, Robert Rubin, Henry Kravis και Tim Geithner. Υπάρχει ακόμη και μία στροφή στην τεχνολογία με τον Jeff Bezos της Amazon και τον Eric Schmidt της Google.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι αδιαμφισβήτητα λαμπρά, όμως υπάρχει κάτι λυπηρά μειωμένο στη φετινή συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Μπορεί ακόμη να ζητά βελούδινες εγκαταστάσεις, ισχυρή ασφάλεια και τρεις πισίνες, αλλά φαίνεται πως κάτι από τη λάμψη της έχει πλέον σβήσει. Κατ' αρχήν σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις θεωρίες συνωμοσίας η Λέσχη έχει γίνει λιγότερο μυστικοπαθής. Ακόμη και στην ιστοσελίδα της μπορεί να βρει κανείς τη λίστα των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι ποτέ δεν ήμουν κατάλληλος για «μυστικός άρχοντας του κόσμου» δεν μπορώ να εκφράσω τη συγκίνηση που μπορεί να ένιωσαν όλοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν για πρώτη φορά στη μυστική Λέσχη. Υποπτεύομαι ότι είναι σαν να σε καλούν στη παρέα των cool τύπων στο σχολείο. Η μυστικοπάθεια, η αποκλειστικότητα και η παράνοια για τη Λέσχη σίγουρα θα πρέπει να ενισχύει σε μεγάλο βαθμό το δέλεαρ για τους προσκεκλημένους.

ι δραστηριότητές της εξακολουθούν να γίνονται σε καθεστώς μυστικότητας, αλλά ακόμη και οι λίγες πληροφορίες που μπορεί να βρει κανείς για τη Λέσχη στην ιστοσελίδα της την καθιστούν αυτόματα λιγότερο συναρπαστική. Εάν αφαιρεθεί όλη αυτή η μυστικότητα, τότε μένουμε με ένα υψηλής ισχύος σεμινάριο πολιτικής. Κάτι σαν το Νταβός χωρίς τα πάρτι και χωρίς τους Κινέζους.

Η απουσία Κινέζων – πρακτικά η απουσία συμμετεχόντων από όλες τις BRIC- είναι μία ακόμη δυσκολία. Είναι σαφές ότι μία οργάνωση με στόχο την ενίσχυση των δεσμών του δυτικού δημοκρατικού κόσμου δεν θα περιλαμβάνει εκπροσώπους αυτών των χωρών. Παράλληλα όμως, υπονομεύεται το στάτους της Λέσχης ως «μυστικός ηγέτης του κόσμου».

Με την ευρωζώνη ακόμη στο θάλαμο ανάνηψης και την ηγεμονία των ΗΠΑ να αμφισβητείται, η Λέσχη δεν δείχνει πλέον ως οργάνωση που ελέγχει κάθε επίπεδο εξουσίας. Μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να ενισχύουν το δολάριο με τις δηλώσεις τους, αλλά μόνο για λίγες ώρες. Εχουν περάσει πλέον οι μέρες όταν οι συμμετέχοντες ξέκλεβαν ένα διάλειμμα των εργασιών για να ρίξουν μερικές βόμβες στην Καμπότζη.

Παρόλα αυτά, το περιβάλλον τουλάχιστον είναι ευχάριστο. Εάν δεν ήταν κλειστό για λόγους ασφαλείας, θα έπρεπε να μοιράζονται το spa με συζύγους διάσημων ποδοσφαιριστών και pop star. Αν είναι να προβληματιστούμε για την πτώση της δυτικής επιρροής, ας το κάνουμε τουλάχιστον σε ένα ωραίο ξενοδοχείο.

πηγή: euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...