Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σε ισχύ από σήμερα ο νόμος για τη δωρεά οργάνων


 
Σε ισχύ από σήμερα ο νόμος για τη δωρεά οργάνων

Σε ισχύ τίθεται σήμερα, 1η Ιουνίου, ο νόμος περί δωρεάς οργάνων, που αφορά την αφαίρεση οργάνων από αποβιώσαντες δότες. 

Όπως έχει διευκρινίσει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνονται μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση.

Σύμφωνα με το νόμο «η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».

Η τροποποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2011.

Η «αντίθεση» στην αφαίρεση οργάνων εκφράζεται με σχετική δήλωση, που αποστέλλεται, ανά πάσα στιγμή, στον ΕΟΜ και διασφαλίζει ότι:

- στην περίπτωση που ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
- η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.
- σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση, είτε όχι.

Άρα, μέσω της δυνατότητας «αρνητικής δήλωσης», διασφαλίζεται η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων, ακόμα και αν η οικογένειά του το επιθυμεί.

Υπογραμμίζεται ότι ουδέποτε στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. που πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις, κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...