Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ρωσία: Έκθεση σπάνιων φωτογραφιών του Αγίου Όρους (1848 -1963) στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας.




Περισσότερες από 200 σπάνιες φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας, που αποτυπώνουν στιγμές από τη ζωή των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, της περιόδου 1848 έως 1963, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Ρωσία στην έκθεση που λειτουργεί στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας.
Οι φωτογραφίες της έκθεσης, με θέμα «Άγιον Όρος. Τοπία της Αγίας Γης», έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και αποτέλεσαν τη βάση του λευκώματος, το οποίο κυκλοφόρησε, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Την οργάνωση ανέλαβαν ο Ρωσικός Γεωγραφικός Σύλλογος, η Ιερά Μονή Σιμωνόπετρας Αγίου Όρους και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Λαϊκή Επιχείρηση», με συμμετοχή του ομίλου εταιριών «Belaya Dacha».
Η έκθεσε απαρτίζεται από επτά ενότητες, όπου απεικονίζονται οι φυσικές ομορφιές του Όρους, η αρχιτεκτονική των Ιερών Μονών, τα εκκλησιαστικά πανηγύρια, οι καθημερινές ασχολίες των μοναχών, καθώς και προσωπογραφίες Αγιορειτών μοναχών. Σε ειδική ενότητα παρουσιάζεται η Ρωσική Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και η συμβολή των Ρώσων προσκυνητών στο Άγιο Όρος, μέχρι το 1917.
Μαζί με τις σπάνιες φωτογραφίες (ένα μέρος του αρχείου σε μορφή των γυάλινων αρνητικών), παρουσιάζονται ένα αντίγραφο της εικόνας της Πορταΐτισσας, από το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο παρήγγειλε από το Άγιο Όρος το 1648 ο Τσάρος της Ρωσίας Αλέξιος ως δώρο για τον υποψήφιο Πατριάρχη Νίκωνα, καθώς και μια συλλογή μεσαιωνικών χαρτών και χαλκογραφιών με Αγιορείτικα τοπία.
Στην τελετή εγκαινίων, στις 8 Νοεμβρίου, παρέστησαν ο Επικεφαλής του Υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων της Ρωσίας και Πρόεδρος του Ρωσικού Γεωγραφικού Συλλόγου, Σ Σοΐγκου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας Γ. Τσαΐκα, πολιτειακοί παράγοντες, άνθρωποι της Τέχνης, εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Έξαρχος του Πατριάρχη Βουλγαρίας στη Μόσχα, Αρχιμανδρίτης Θεόκτιστος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας, Αρχιμανδρίτης Ελισαίος. Στην πανηγυρική τελετή ανεγνώσθη Συγχαρητήριο Μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου προς τους οργανωτές και επισκέπτες.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου.
Δ.Ρ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...