Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Καινή Διαθήκη (με απόδοση στη δημοτική)

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ
κεφ. κγ΄ ( 23 )
Στιχ. 33-39. Ο Κύριος προειδοποιεί τους γραμματείς και Φαρισαίους για την καταδίκη τους.

33 φεις, γεννματα χιδνν! πς φγητε π τς κρσεως τς γεννης;

 34 δι τοτο δο γ ποστλλω πρς μς προφτας κα σοφος κα γραμματες, κα ξ ατν ποκτενετε κα σταυρσετε, κα ξ ατν μαστιγσετε ν τας συναγωγας μν κα διξετε π πλεως ες πλιν,

35 πως λθ φ᾿ μς πν αμα δκαιον κχυνμενον π τς γς π το αματος Αβελ το δικαου ως το αματος Ζαχαρου υο Βαραχου, ν φονεσατε μεταξ το ναο κα το θυσιαστηρου.

36 μν λγω μν τι ξει τατα πντα π τν γενεν τατην.

37 Ιερουσαλμ Ιερουσαλμ, ποκτννουσα τος προφτας κα λιθοβολοσα τος πεσταλμνους πρς ατν! ποσκις θλησα πισυναγαγεν τ τκνα σου ν τρπον πισυνγει ρνις τ νοσσα αυτς π τς πτρυγας, κα οκ θελσατε.

 38 δο φεται μν οκος μν ρημος.

39 λγω γρ μν, ο μ με δητε π᾿ ρτι ως ν επητε, ελογημνος ρχμενος ν νματι Κυρου.

Απόδοση στη δημοτική


33  Φίδια, παιδιά γεννημένα από οχιές, γεμάτα κακία  και θανατηφόρο δηλητήριο, το οποίο κληρονομήσατε κι απ’ τους προγόνους σας, πώς είναι δυνατόν να ξεφύγετε απ’ την καταδίκη που θα σας ρίξει στην κόλαση;

34 Γι’ αυτό, να, εγώ κάνω την τελευταία προσπάθεια να σας σώσω και σας αποστέλλω προφήτες και σοφούς και γραμματείς, τους αποστόλους μου δηλαδή και τους διαδόχους τους, που θα είναι φωτισμένοι και σοφισμένοι από το Άγιον Πνεύμα και τη διδασκαλία μου. Κι άλλους απ’ αυτούς θα σκοτώσετε και θα σταυρώσετε˙ κι άλλους θα μαστιγώσετε στις συναγωγές σας  και θα τους διώξετε απ’ τη μια πόλη στην άλλη,

35  για να πέσει επάνω σας η ευθύνη και η καταδίκη για κάθε δίκαιο αίμα που χύθηκε άδικα στη γη, από το αίμα του δικαίου Άβελ ως το αίμα του Ζαχαρία του γιού του Βαραχία, που τον σκοτώσατε ανάμεσα στο ναό και στο θυσιαστήριο, κι έτσι γίνατε ένοχοι όχι μόνο του εγκλήματος του φόνου αλλά και της ασεβούς βεβηλώσεως του ναού, τον οποίο βάψατε με αίμα ανθρώπου δικαίου.

36 Αλήθεια σας λέω ότι όλα αυτά τα δεινά θα πέσουν πάνω στη γενιά αυτή.

37 Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, δυστυχισμένη και ταλαίπωρη πόλη, εσύ που σκοτώνεις τους προφήτες και λιθοβολείς εκείνους που σου απέστειλε ο Θεός! Πόσες φορές θέλησα να μαζέψω τα παιδιά σου με μια στοργή σαν εκείνη που έχει η όρνιθα όταν περιμαζεύει τα παιδιά της κάτω από τα φτερά της˙ και δεν θελήσατε.

38 Ιδού, εγκαταλείπεται η πόλη σας και ο ναός σας έρημος και απροστάτευτος από τον Θεό. Αυτή θα είναι η τιμωρία σας και η καταστροφή σας.

39 Διότι σας λέω ότι δεν θα με δείτε πια από τώρα, μέχρι να συνέλθετε και να πιστέψετε. Και  τότε, αφού συγκαταριθμηθείτε στα μέλη της Εκκλησίας μου, θα πείτε για μένα: Ευλογημένος είναι αυτός που έρχεται στο όνομα του Κυρίου, ως αντιπρόσωπός του και απεσταλμένος του.


Από «Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»
+ ΠΑΝ. Ν. ΤΡΕΜΠΕΛΑ
ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ «Ο ΣΩΤΗΡ»
ΑΘΗΝΑΙ 2011




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...