Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η παραμονή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στη Ρωσία έδειξε τη δύναμη και τη σταθερότητα της ορθόδοξη







Πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στάθηκε η παραμονή της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου στη Ρωσία. Αυτό το ιερό, που για 200 χρόνια δεν εγκατέλειπε την Ελλάδα, μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη ρωσική γη.

Θεωρείται ότι η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου βοηθά τις γυναίκες να θεραπευτούν από τη στειρότητα και συντελεί στην κανονική ανάπτυξης της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας σε ρωσικές πόλεις της (λίγο παραπάνω από ένα μήνα), προσκύνησαν το αγιορείτικο ιερό σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Το πρωΐ της 28ης Νοεμβρίου η Τιμία Ζωνη της Θεοτόκου εγκατέλειψε τη Ρωσία και γύρισε πίσω στο Άγιο Όρος.
Αγία Πετρούπολη, Καλινινγκράντ, Βλαντιβοστόκ  και καμιά δεκαριά άλλες πόλεις  στο νότιο, βόρειο, δυτικό και ανατολικό μέρος της χώρας – τέτοια ήταν η διαδρομή της περιοδείας της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου στη Ρωσία. Ο τελευταίος Σταθμός της περιοδείας της στάθηκε η Μόσχα. Στην αρχή προβλεπόταν ότι η Τιμία Ζώνη θα εκτίθεται για προσκύνημα στη ρωσική πρωτεύουσα για 4 μέρες, ενώ αργότερα αποφασίστηκε να παραταθεί η παραμονή της σ΄αυτή την πόλη για άλλα τρία ημερονύχτια και μετά – για ακόμα ένα 24ωρο. Παρ’ όλα αυτά πολλοί Μοσχοβίτες και  προσκυνητές από άλλες πόλεις δεν μπόρεσαν να υποκλιθούν σ΄αυτό το ιερό.
Η παραμονή της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Ρωσία δεν έδειξε μόνο τη σταθερότητα και τη δύναμη της ορθόδοξης πίστης, αλλά και τη δύναμη της Αγίας Ρωσίας,- πιστεύει ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος.
-«Οι δοκιμασίες του 20ου αιώνα μας  έχουν στερήσει πολλά απ’ ό,τι αποτελούσε τη δύναμη και τη δόξα του λαού μας. Αδυνάτισε η πίστη και ξεφτιλίστηκαν μερικές πλευρές της δημόσιας ζωής μας. Η παρουσία της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου μας έδωσε ξαφνικά τη δυνατότητα να δούμε, ίσως το ισχυρότατο και το μεγαλύτερο απ’ ό,τι διατηρείται στη ζωή του λαού – την ισχυρή, θερμή και ειλικρινή πίστη του λαού.  Και  όσο θα είναι ζωντανή αυτή η πίστη, τόσο θα ζήσει και η Αγία Ορθόδοξη Ρωσία», - τόνισε ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος.
Αλήθεια, βρέθηκαν επίσης και εκείνοι που με ειρωνεία και σκεπτικισμό  δέχτηκαν την ενθουσιώδη ατμόσφαιρα γύρω από το ιερό στην πρωτεύουσα. Ο ιερέας Ανδρέας (κατά κόσμον Αντρέι Κουράγιεφ) πιστεύει ότι τόσο οι μεγάλες σειρές προς το ιερό, όσο και ο σκεπτικισμός απέναντι στην πίστη δείχνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην πνευματική ζωή της Ρωσίας.
- «Το γεγονός αυτό έδειξε ταυτόχρονα ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται  σήμερα να συνεχίζει την πνευματική διαφώτιση του λαού. Είναι αμφίβολο ότι όλοι εκείνοι που στέκονταν στη σειρά έχουν ξεκάθαρη χριστιανική κατανόηση του προς τα πού, γιατί και για ποιό σκοπό στέκουν.
Το κύριο αποτέλεσμα της παραμονής του ιερού στη Ρωσία είναι η επιδεικτική έξαρση του ενδιαφέροντος για την πνευματική ζωή της χώρας. Αν προσθέσουμε σ΄αυτό ακόμα και την θρησκευτική διαφώτιση του λαού, τότε πολύ σύντομα η ορθοδοξία και η πίστη δεν θα είναι αντιληπτές  σαν κάτι το ασυνήθιστο, αλλά θα γίνουν καθημερινή πραγματικότητα της ζώης μας»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο ιερέας Ανδρέας.

 http://greek.ruvr.ru/2011/11/28/61150766.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...