Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Μητέρα διψώ


Το 305μ.Χ στην Αντιόχεια , επί αυτοκράτορας  Μαξιμιανού, ένας χριστιανός , ονόματι Ρωμανός, συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Την ώρα του μαρτυρίου του έτυχε να περάσει από εκεί μια χριστιανή μητέρα με το μικρό παιδί της.

Τότε ο άγιος Ρωμανός , για να συνετίσει και προβληματίσει τον έπαρχο (ανακριτή –δικαστή), του είπε:
-Γιατί ρωτάς εμένα να σου πω, ποιός είναι ο αληθινός Θεός; Να ρώτησε το μικρό αυτό παιδί  Θα σου το πει!

Και εκείνος το ρώτησε! Μα πριν απαντήσει, το νήπιο  γύρισε και κοίταξε την μητέρα του. Και παίρνοντας δύναμη απο το βλέμμα της είπε:
-Αληθινός Θεός είναι ο Ιησούς Χριστός!

Έτσι το είχε διδάξει η ευσεβής μητέρα του
Με αυτή την πίστη το είχε γαλουχήσει
Με αυτό το γάλα το είχε θρέψει.

Τότε ο έπαρχος , έξω φρενών , διατάζει να κτυπήσουν αλύπητα το μικρό παιδί…Πονάει τρομερά  ο μικρός μάρτυρας. Όμως, ούτε στιγμή δεν σκέπτεται να αρνηθεί τον Χριστό. Και επαναλαμβάνει σταθερά:
-Αληθινός Θεός είναι ο Ιησούς Χριστός!
Αξίζει να σκεφθούμε:

Τι θα ήταν η ζωή και το παράδειγμα της αγίας εκείνης μητέρας, ώστε να φυτέψει στην καρδιά ενός νηπίου τόσο δυνατή πίστη!

Με τι ζωντανό νερό πότιζε την ψυχή του παιδιού τους, ώστε να καρποφορήσει μια τόσο θαρραλέα ομολογία του ονόματος του Χριστού!

Σε λίγο το νήπιο σωριάζεται καταγής γεμάτο πληγές. Και εξαντλημένο ψιθυρίζει:
-Διψώ!

Ψάχνει τότε να συναντήσει το βλέμμα της μητέρας του. Το ζωντανό βλέμμα της μητέρας του , γεμάτο στοργή και πίστη , είναι εκείνο που το εμπνέει και το καθοδηγεί σε όλα. Και η μητέρα του, περισσότερο με το βλέμμα ης παρά με το στόμα της , του απαντάει:

-ΜΗ ΠΙΕΙΣ ΤΕΚΝΟΝ ΜΟΥ , ΕΚ ΤΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΤΟΥΤΟΥ, ΑΛΛ’ ΑΠΕΛΘΕ ΚΑΙ ΠΙΕ ΕΚ ΤΟΥ ΖΩΝΤΟΣ ΥΔΑΤΟΣ. 

Όχι , παιδί μου. Όχι. Μη ζητάς να πιείς! Μη ζητάς νερό από τα χέρια των εχθρών του αληθινού Θεού!
Εγώ , όσο καιρό σε είχα κοντά μου, σε μάθαινα  ότι εκτός από το νερό που βγαίνει από την βρύση  και ξεδιψάει προσωρινά το σώμα, υπάρχει και ΤΟ ΥΔΩΡ ΤΟ ΖΩΝ.  Αυτό το ζωντανό νερό , όταν ο άνθρωπος το πιεί, όχι απλώς δεν ξαναδιψάει πια ποτέ, αλλά γίνεται και ο ίδιος πηγή, για να ξεδιψάνε κοντά του οι άλλοι. Αυτό το νερό χαρίζει την πραγματική ζωή στον άνθρωπο. Αληθινή ζωή. Αιώνια ζωή. Δέξου λοιπόν , παιδί μου, να μείνεις διψασμένο εδώ, καιθα αξιωθείς να πιείς αυτό το ύδωρ το ζων. Και θα ξεδιψάσεις για πάντα.

Αυτά είπε με το βλέμμα της στο άγιο εκείνο νήπιο η μητέρα του. 

Και εκείνο θηλάζοντας από το βλέμμα της την πίστη στον Χριστό , δεν ξαναζήτησε πια νερό. Και έφυγε από την ζωή αυτή, σωματικά διψασμένο. Μα ψυχικά δροσισμένο.

Το αποκεφάλισαν  στις 18 Νοεμβρίου 305 μ.Χ .Και κληρονόμησε την αιώνια ζωή.

Είπε ο κύριος ημών Ιησούς Χριστός:
Όποιος πιή νερό από τις πηγές και τα πηγάδια , μετά από λίγο θα διψάη πάλι ενώ εκείνος, που θα πιή το νερό που θα του δώσω Εγώ, δεν θα ξαναδιψάσει ποτέ πια (Ιω. 4,13).

Αγαλλίαμα Καρδιάς
Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...