Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Στα ίχνη κυκλώματος που χτυπά μοναστήρια

Φως στις απανωτές κλοπές ιερών εικόνων από μοναστήρια και ξωκλήσια στην Ηπειρο αναμένεται να ρίξει ο εντοπισμός μιας εικόνας του 18ου αιώνα, στην κατοχή 51χρονου από την Κοζάνη.

Η κλεμμένη εικόνα που βρέθηκε στην κατοχή του 51χρονου από την Κοζάνη
Η κλεμμένη εικόνα που βρέθηκε στην κατοχή του 51χρονου από την Κοζάνη
Φως στις απανωτές κλοπές ιερών εικόνων από μοναστήρια και ξωκλήσια στην Ηπειρο αναμένεται να ρίξει ο εντοπισμός μιας εικόνας του 18ου αιώνα, στην κατοχή 51χρονου από την Κοζάνη. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η εικόνα αφαιρέθηκε από τέμπλο ιερού ναού, πιθανότατα της Ηπείρου, καθώς ανήκει στην τεχνοτροπία του εργαστηρίου της βορειοδυτικής Ελλάδας.
Ο 51χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και εκτός από την κλεμμένη εικόνα, στην κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες από μνημεία, ξωκλήσια και παρεκκλήσια των εθνικών οδών, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές, καθώς δεν αποκλείεται ο ίδιος ή συνεργοί του να έχουν αφαιρέσει και άλλους θρησκευτικούς θησαυρούς.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στο Τσοτύλι Κοζάνης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη ένα πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και τέσσερα φυσίγγια, καθώς και ένα περίστροφο κρότου και άλλα 18 φυσίγγια.
Οι αρχές ευελπιστούν να ανοίξει σύντομα ο δρόμος για την εξάρθρωση του κυκλώματος που ρήμαξε τα τελευταία 2,5 χρόνια την Ηπειρο, απογυμνώνοντας τα μοναστήρια από πολύτιμους, θρησκευτικούς θησαυρούς.
Μέχρι στιγμής εκατοντάδες εικόνες έχουν κλαπεί και οι περισσότερες έχουν πάρει τον δρόμο της... ξενιτιάς, αφού έχουν εντοπιστεί σε γκαλερί του Λονδίνου και του Αμστερνταμ, ενώ κατά καιρούς βρίσκονται σε καταλόγους δημοπρασιών μεγάλων οίκων του εξωτερικού.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63543867

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...