Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης


Στη Θεσσαλονίκη φθάνει αύριο το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται τη βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο της έκτης Προσκυνηματικής του επίσκεψης στο Άγιο Όρος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την έκδοση του Ιερού Ψηφίσματος της Ιεράς Κοινότητας για την ενσωμάτωση της Αθωνικής μοναστικής πολιτείας στο ελληνικό κράτος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να φθάσει στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι. Κατά την άφιξή του θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή υποδοχής στο χώρο του Αερολιμένα «Μακεδονία», από τις τοπικές αρχές, με επικεφαλής τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης-Καλαμαριάς κ. Προκόπιο, τον Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού Ν. Δεβετζή, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθ. Καρούντζο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Παπά, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, τον Αερολιμενάρχη του Διεθνούς Αερολιμένα «Μακεδονία» Α. Τοπούζα και τον Διοικητή της 113 Πτέρυγας Μάχης Ιω. Παπαδόπουλο.
Ο κ. Βαρθολομαίος και η συνοδεία του θα μεταβούν αμέσως στο Άγιο Όρος όπου, η Ιερά Κοινότητα, οι Αγιορείτες Πατέρες και η Πολιτική Διοίκηση του Αγίου Όρους ετοιμάζουν λαμπρή υποδοχή κατά την αγιορείτικη τάξη και παράδοση στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και Επίσκοπο του Αγίου Όρους.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων θα είναι η διοικητική πρωτεύουσα των Καρυών, έδρα της Ιεράς Κοινότητας και τόπος συγκέντρωσης των αντιπροσώπων των 20 ιερών μονών του Αγίου Όρους.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την έκτη του επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος Βγενόπουλος, ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Ανδρέας Σοφιανόπουλος και ο Μέγας Ιεροκήρυξ Βησσαρίων Κομζιάς.
Στις Μητροπόλεις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Θεσσαλονίκης και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς
Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ενόψει της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυσή της.
Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 5 μ.μ. στο Δημαρχείο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πατριαρχική Θεία Λειτουργία την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως, καθώς και επισκέψεις σε Ιερούς Ναούς και Κοινωνικές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και σε Νοσηλευτικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και μνημεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Στις 22 του μήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα γίνει επίσημα δεκτός από τον επιχώριο Επίσκοπο Άνθιμο, τις τοπικές αρχές και τον λαό στις 22 Οκτωβρίου.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή μονή Βλατάδων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία. Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου θα προεξάρχει στη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη μνήμη του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.
Την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την έδρα της Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.
Τιμητικές εκδηλώσεις από τις αρχές της Θεσσαλονίκης
Ο κ. Βαρθολομαίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Η πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 12.30, ανήμερα της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, αμέσως μετά τη δοξολογία η οποία θα τελεστεί στον ναό του Αγίου Δημητρίου.
Θα εφαρμοστεί το επίσημο τελετουργικό που προβλέπει να προϋπαντήσει το δημοτικό συμβούλιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου. Ακολούθως, στον κ. Βαρθολομαίο θα επιδοθεί το χρυσό κλειδί της πόλης το οποίο θα συνοδεύεται από τιμητική πλακέτα, καθώς και από την περγαμηνή της ανακήρυξής του στην οποία θα αναγράφεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Τιμητική Διάκριση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ σε έκτακτη Συνεδρίασή της με αριθμ. 2858/2-4-2013, έπειτα από πρόταση του Πρύτανη, αποφάσισε ομοφώνως να απονείμει στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την Ειδική Τιμητική Διάκριση με το έμβλημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ».
Η διάκριση αυτή, η οποία θεσμοθετείται για πρώτη φορά, απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, στις 11:00 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...