Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

«Θεογνωσία: Η σχέση μας με το Θεό»

«Θεογνωσία: Η σχέση μας με το Θεό» ήταν το θέμα της ομιλίας που ανέπτυξε οΠρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος, Διευθυντής τουΡαδιοφοωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013, στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».


Ξεκινώντας έκανε μια μικρή εισαγωγή λέγοντας πως κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στο "ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει..." θα παρουσιάσει τα τρία μεγάλα βήματα, την Αυτογνωσία, την Αδελφογνωσία και τη Θεογνωσία. Τρία σπουδαία σκαλοπάτια της πνευματικής ζωής που συνθέτουν τη σωτηρία του κάθε ανθρώπου και έχουν άρρηκτη σχέση μεταξύ τους.

Επικεντρώνοντας την ομιλία του στο ένα από τα τρία βήματα, τη Θεογνωσία, διευκρίνισε ότι πρόκειται για τη σχέση μας με το Θεό, συμπληρώνοντας πως «ο άνθρωπος αποκτώντας σχέση με τον εαυτό του και αναπτύσσοντας σχέση με τον αδελφό του ήδη βρίσκεται μέσα στο δρόμο που συναντά το Θεό».

Στο ερώτημα «ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορώ να αναπτύξω μια σχέση με το Θεό», απάντησε πως ο ίδιος ο Χριστός μας έδειξε τον τρόπο. Ερχόμενος στη Γη με ταπείνωση, αφήνοντας έξω τη δόξα Του- αλλά όχι τη Θεότητά Του- δίνει το παράδειγμα στον άνθρωπο, παρακινώντας τον να ταπεινωθεί για να πλησιάσει το Θεό. «Έχει ευλογία και χάρη Θεού ο ταπεινός άνθρωπος», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο π. Σπυρίδων έκανε λόγο για έναν ακόμα τρόπο προσέγγισης του Θεού, που είναι η πίστη μας σε Αυτόν. Αναφερόμενος στα θαύματα του Χριστού, είπε πως πάντα ο Χριστός όταν τον πλησίαζαν άρρωστοι άνθρωποι, κινητοποιούσε την πίστη τους, προκειμένου να γιατρευτούν. «Χρειάζεται η πίστη για να μου δείξει τη δύναμη του Θεού και να μου επιτρέψει να εμπιστευτώ την αδυναμία μου στη δύναμη του Θεού», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η ταπείνωση θα γεννήσει την πίστη και «με την πίστη γίνονται τα πάντα».

«Η προσευχή είναι ένας άλλος τρόπος προσέγγισης του Χριστού μας. Είναι ένας έλεγχος της πίστης μας», σημείωσε σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του. Παρατηρώντας πως σήμερα ένα από τα στοιχεία της καθημερινής μας ζωής είναι η απουσία διαλόγου. Έκανε τη διαπίστωση ότι η αιτία αυτού του γεγονότος είναι πως ηπροσευχή μας δεν είναι αληθινή, ουσιαστική και βαθιά. «Αν δεν έμαθες να μιλήσεις με το Θεό πώς θα μιλήσεις στον άλλο τον άνθρωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο π. Σπυρίδων έκανε λόγο για τη μετάνοια, λέγοντας πως αποτελεί έναν ακόμη τρόπο να πλησιάσουμε το Θεό. Τονίζοντας πως η πνευματική ζωή θέλει κόπο εσωτερικό και εξωτερικό, μας παροτρύνει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και τρόπο που προσευχόμαστε βάζοντας στην προσευχή μας τους άλλους.

«Τα μυστήρια της εκκλησίας είναι το αποκορύφωμα για την προσέγγιση του Θεού. Το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν είναι μόνο το ότι θα πλησιάσω να Κοινωνήσω. Είναι το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας», ανέφερε στη συνέχεια, προτρέποντάς μας να επιδιώκουμε η κάθε στιγμή της ζωής μας να έχει μέσα το Χριστό.

Προς το τέλος της ομιλίας του, αναφερόμενος στον καθένα μας, παρότρυνε «να κάνουμε το Χριστό κέντρο μας. Να γίνει ο πυρήνας της ζωής μας, και γύρω από Εκείνον να περιστρέφονται, από Εκείνον να ξεκινούν και σε Εκείνον να καταλήγουν τα πάντα. Αυτό θα πει Θεογνωσία».

Ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος έκλεισε την ομιλία του στο "ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει..." έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «εάν χάσουμε τη σχέση με το Θεό θα χάσουμε και τη σχέση με τον εαυτό μας και δεν θα υπάρχει και σύνδεσμος με τον αδερφό μας. Εκείνος που έχει το Χριστό έχει τα πάντα».
Η εκδήλωση εντάσσεται στο τρίμηνο πρόγραμμα ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει... http://www.synodoiporia.blogspot.gr/2013/09/120.html
Πληροφορίες: Τηλ. 2104125619  Fax: 2104178947  Email: evagelistria@yahoo.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...