Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ξεκινησαμε φετος τη περιδιαβαση μας στο Αγιασμενο Περιβολι της Θεοτοκου απο τη Ιερα Μονη Διονυσιου

 Αγιος Σπυριδων Τρεμετουσια
Ξεκινησαμε φετος τη περιδιαβαση μας στο Αγιασμενο Περιβολι της Θεοτοκου απο τη Ιερα Μονη Διονυσιου.Πηραμε το καραβι απο τη Ουρανουπολη και αφου καναμε μια μικρη σταση στη Ιερα Μονη Αγιου Παντελεημονος ,τη Ρωσσικη Μονη, ξαναπηραμε το καραβι για τη Διονυσιου.Εκει οπως παντα μας περιμενε ο Πατερ Παυλος η ψυχη της Ιερας Μονης.Μας κερασε το καθιερωμενο πλεον τσιπουρο και το λουκουμι στο Αρχονταρικι και μετα τακτοποιηθηκαμε στα δωματια μας.
Το συνηθιζω εδω και χρονια να εξομολογουμαι στο αγαπημενο αυτο Γεροντα ,το πατερα Παυλο ενα αξιαγαπητο Μοναχο που με τη ολη δραστιριοτητα του εκει συνεχιζει το εργο των μοναχων του Αγιου Ορους.
Ως γνωστο η Αγια αυτη Μονη εορταζει καθε πρωτη Κυριακη του μηνος οκτωβριου τη γιορτη των Κυπριων Αγιων και πανηγυριζει.
Ακολουθησαμε το γνωστο προγαραμμα των Μονων,εσπερινο μετα φαγητο και ακολουθως προσκηνυμα Των Αγιων Λειψανων.
Μετα στις εννεα και επι ευκαιρια της εορτης εγινε αγρυπνια η οποια και κρατησε μεχρι της 4πμ.
Το πρωι ξανα στη Εκκλησια το πρωι γυρω στις 8 για τη Θεια Λειτουργια.
Εκει παντα συνανταμε το Γεροντα Πολυκαρπο ενα χαρισματικο Γεροντα και ολοι κρεμομαστε κυριολεκτικα απο το στομα του περιμενοντας να ακουσομε κατι .
Θυμαμαι πριν λιγα χρονια και σε ανυποπτο χρονο μας ειπε οτι θα γινοτανε τυφωνας στη Καραιβικη και θα επληττε ολα τα κρατη εκει εκτος της Κουβας.Ο Λογος λεει πολυ απλος ,ο Φιντελ Καστρο επετρψε και εκτισαν Ορθοδοξο Ιερο Ναο και ο θεος λεει θα προφυλαξει τη Κουβα.
Οντως αγαπητοι μου εγινε μεγαλος τυφωνας επληξε ολα τα κρατη εκτος της Κουβας και αμεσως θυμηθηκα τα λογια του Γεροντος Πολυκαρπου.
Ευχαριστουμε ολους τους Πατερες στη Μονη γιαφιλοξενια και για τη αγαπη που μας περιεβαλαν καθολη τη διαρκεια της φιλοξενειας μας εκει.
Μια παραλειψη μου με υποδειξη ενος Πατερα της Μονης ανεβηκαμε ψηλα στο βουνο οπου ειναι η σπηλια του Αγιου Νυμφωνος Πατριαρχου Κωνσταντινοπολεως οπυ και επροσκυνησαμε.Μια επιπονη προσπαθεια και αναβαση αλλα πραγματικα αξιζε καθε στιγμη.

Μονή Διονυσίου

Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 14ου αι. από τον όσιο Διονύσιο από την Κορησό της Καστοριάς. Μέχρι τον 16ο αι. ευεργετήθηκε κατ΄ επανάληψη από Βυζαντινούς αυτοκράτορες και από ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας. Το 1535 καταστράφηκε στο μεγαλύτερό της μέρος από πυρκαγιά, αλλά ανοικοδομήθηκε εκ νέου με την οικονομική βοήθεια ηγεμόνων των Παραδουνάβιων ηγεμονιών.

Το κτιριακό συγκρότημα της μονής που έχει έντονο φρουριακό χαρακτήρα είναι κτισμένο σε απόκρημνο βράχο, 80 μέτρα από την θάλασσα. Χαρακτηρίζεται από κλειστούς και ανοικτούς εξώστες πάνω σε ξύλινους προβόλους, ιδιαίτερα από την πλευρά της θάλασσας. Η αυλή της είναι μικρή, στην οποία κυριαρχεί ο όγκος του καθολικού και ο πύργος της μονής.

Το καθολικό της μονής, αφιερωμένο στον Γενέσιο τον Πρόδρομο, κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε το διάστημα 1537-1547 από τον Τζώρτζη. Έχει σχήμα σταυροειδές με τρούλο. Εντός του καθολικού υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία του Ακάθιστου Ύμνου. Τα λείψανα του Αγίου Νίφωνα, πατριάρχη Κωνσταντινούπολης φυλάσσονται σε ειδική κρύπτη στο καθολικό. Άλλα παρεκκλήσια είναι αφιερωμένα στους Αρχάγγελους, στον Άγιο Νίφωνα, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Γεώργιο, τους Άγιος Κοσμά και Δαμιανό, τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Η τράπεζα που βρίσκεται δίπλα στο καθολικό είναι ευρύχωρη και εικονογραφημένη από τους καλλιτέχνες Δανιήλ και Μερκούριο, οπαδούς της κρητικής σχολής. Μεταξύ των κειμηλίων της μονής ξεχωρίζει το λείψανο του Αγίου Νίφωνα, πατριάρχη Κωνσταντινούπολης που φυλάσσονται σε μια κρύπτη στο καθολικό. Σε μικρή απόσταση από τη μονή βρίσκεται το κάθισμα των Αγίων Αποστόλων, που κατοικείται από τον πολυγραφότατο μοναχό Θεόκλητο Διονυσιάτη.

Η μονή κατέχει την πέμπτη θέση στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών και κατοικείται από 48 μοναχούς.

2 σχόλια:

  1. Ο πατήρ Παύλος κερδίζει τον οποιονδήποτε.Λεγεται "πλυντήριο" εξομολογησεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο π.Παύλος έχει αγάπη κ σε κερδίζει με τον λόγο του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...