Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Για το "Αγιορείτικο Βήμα", Ανταπόκριση Άγιο Όρος - Γιώργος Θεοχάρης

Οικουμενικός Πατριάρχης: Οι κίνδυνοι από τη μη ενσωμάτωση του Αγίου Ορους στο ελληνικό κράτος-Αιχμηρή αναφορά και στη φορολόγηση των μονών.


Στους κινδύνους που θα εγκυμονούσε η μη πολιτική επαγωγή του Αγίου όρους στο ελληνικό κράτος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
"Διέβλεπον ότι η πολιτειακή υπαγωγή του Αγίου Όρους εις νεοφανείς πολιτικούς σχηματισμούς θα ενείχε κινδύνους συνεχών πολιτικών αμφισβητήσεων, αι οποίαι θα διετάρασσον την ειρήνην και θα προεκάλουν διχοστασίας μεταξύ των μοναχών.Την θέσιν αυτών ταύτην επηυλόγησεν η Γερόντισσα του Τόπου τούτου Κυρία Θεοτόκος, ενώπιον και υπό την Χάριν και Σκέπην της αγίας Εικόνος Της, της και σήμερον προσκυνουμένης υπό πάντων ημών, της θαυματουργού, λέγομεν, Ιεράς Εικόνος του «Άξιόν εστιν», υφ ἣν και ελήφθησαν αι ιεραί και ιστορικαί εκείναι αποφάσεις.", εξήγησε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο οποίος παρίσταται στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ενσωμάτωσης της Αθωνικής Πολιτείας στο ελληνικό κράτος.
"Αναδιφώντες εις τα πρακτικά των συζητήσεων των Αγιορειτών Πατέρων της εποχής εκείνης περί του πολιτικού μέλλοντος του Αγίου Όρους, συγκινούμεθα από τον παλμόν της ψυχής και την πνευματικήν ανάτασιν των θεϊκώ έρωτι αληθώς πτερουμένων απλοϊκών εκείνων μοναχών, οι οποίοι, δια του Ψηφίσματός των, διετράνωσαν την επιθυμίαν των όπως ο τόπος ούτος του Αγίου Όρους διατηρηθή ηνωμένος μετά του Ορθοδόξου Ελληνικού Κράτους και μη υπαχθή εις την αρμοδιότητα άλλων πολιτικών σχηματισμών, ως επεδίωκον οι τότε «ισχυροί της γης»", συμπλήρωσε.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση που τυγχάνει το Άγιον Όρος από την πολιτεία λέγοντας: "Και ούτω, το Άγιον Όρος ενεσωματώθη οριστικώς εις το Ορθόδοξον Ελληνικόν Κράτος, διατηρήσαν όμως εν ταυτώ την αυτονομίαν του, το πανάρχαιον πνευματικόν και κανονικόν καθεστώς αυτού και πολλά αναφαίρετα προνόμια, των οποίων, μετά λύπης και αγωνίας παρακολουθούμεν ότι επιδιώκεται σήμερον η αφαίρεσις και η κατάργησις", εννοώντας την φορολόγηση των Ιερών Μονών από την ελληνική πολιτεία.
Κατά τα λοιπά, Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου, τελέστηκε σήμερα το πρωί η δοξολογία μετά της πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου συλλειτουργούντων των δεκαεννέα ηγουμένων του Αγίου Ορους και των Ιεραρχών, οι οποίοι τον συνοδεύουν .
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Ηγουμένου και του Αντιπροσώπου της Ι.Μ. Κωσταμονίτου.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την έκτη του επίσκεψη στο Άγιο Όρος συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος Βγενόπουλος, ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Ανδρέας Σοφιανόπουλος και ο Μέγας Ιεροκήρυξ Βησσαρίων Κομζιάς.
 
 
 
 
Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...